Teknoloji ve Çocuk Etkileşimi Üzerine
- arzununrenklidunyasi
- 14 Ara 2016
- 3 dakikada okunur
Merhaba Sevgili takipçilerimiz, sizlerle bu seferde bir çok ebeveyni ilgilendiren bir konu ile karşınızdayız. Hepimiz kaçınamayacağımız şekilde teknolojiyle entegre hatta bağımlı halde yaşıyoruz. Hatta internet ve sosyal medya gündelik hayatımızda kendimiz ifade etme ve arkadaşlıklarımız kurma alanında ilk sırayı almış durumda. Hayatımıza çok fazlaca etki eden teknolojinin bize kattığı bir çok yararın yanında bir çok zararlı etkisi de bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerden en çok etkilenen toplum içinde ki gruplarda çocuklarımız oluyor maalesef. Çocuklarımız le teknoloji arasında kurulması gereken dengeyi öğrenmek amacıyla Psikolojik Danışman Fatma Lap i'tan aldığımız bilgileri sizlerle buluşturuyoruz:

Dünya dönerken insanoğlu da boş durmuyor, her zaman daha iyiyi bulmaya, daha hızlı ve pratik yenilikler peşinde koşup duruyor.
Teknolojik gelişmeler devam ederken insanlarda gündeme ve yeniliklere ayak uydurmaya çalışıyor.
İnsanlar, teknolojinin hızlı değişiminden ve gelişiminden etkileniyorlar. Çünkü teknoloji insan hayatının ve çalışma hayatının en önemli enstrümanıdır artık...
Hayatımıza giren ve zamanımızın büyük bir kısmında kullandığımız teknolojinin gözdeleri; cep telefonu, tablet, bilgisayar ve internetin insana sayısız katkısı olduğu yadsınamaz. Herşeyin elimizin altında olma hissi, insana herşeyi kontrol edebilme ve çabuk elde edebilme hissi veriyor.
İnternet sayesinde; dünya ile bağlantı kurmak, dünya kadar bilgiyi öğrenmek, iletişimi sağlamak, daha birçok şeyi kısa zamanda ve kolay yoldan ulaşma imkanı doğmuştur. Son derece keyifli ve insanlık için büyük bir gelişmedir. İnsanın oturduğu yerden dünyaya açılması mutluluk vericidir.
Teknolojik araçlar her eve girmiş ve elbette çocuklarda teknolojiyi en iyi kullanan ve hatta teknoloji ustası olmuşlardır. Çocuklar için teknoloji oyundur herşeyden önce ve teknoloji ile yakın bir ilişki geliştirmişlerdir. Hatta bazı çocuklar teknolojinin olumsuz yan etkilerine kurban olabilmektedir.

Ve aileler de bu konuda neyi ne kadar? ve ne yoğunlukta? kullanılması gerektiği konusunda endişe etmeye başlamıştır. Çünkü çocuklar bu teknolojik nesnelerle oyunlar oynandıkça, merak ettikleri şeylere kolay ve hızlı ulaşmaya başladıkça, internet keyif verdikçe, kullanım süresi gittikçe artmaya başlamıştır. Ve böylelikle çocuğun hayat kalitesinde olumsuz haller ortaya çıkmaya başlamıştır. Haliyle bu keyifli teknoloji alışkanlığı bazı ailelerde ve çocuklarda kontrolden çıkmıştır.
Atalarımızın dediği gibi herşeyin fazlası zarardır. Teknoloji insan üzerinde ve özellikle çocuklarda belirli bir çerçeve içinde değilse yani kontrolsüz ve rastgele kullanıldığında zararlı olabilmektedir.
Günümüz teknoloji çağı; teknolojiyi kullanmak ve hayatımıza girmiş olması pozitif anlamda elbette olumlu ancak insan doğası gereği keyif aldığı şeyleri tekrarlamak ve alışkanlık kazanma eğilimindedir. Buna en kolay alışan elbetteki çocuklardır.
Bilgisayar, tablet vb kullanımı aşırıya kaçtığı zaman gözle görülen değişiklerin başında çocuğun fiziksel sorunlar yaşaması dikkat çeker. Sürekli aynı pozisyonda oturması; ağrı ve duruş bozukluklarını, fazla bilgisayar ekranına maruz kalmak radyasyon riskini, ekrana sürekli bakma ile görme sorunları vb sağlığa zararlı durumlar yaşanabilir.
Sürekli oyun oynama ve her tür ihtiyacını bilgisayar ve tabletten karşılama, sosyal ilişkilerde zayıflamaya, bilgisayara ve oyuna kontrolsüz düşkünlük... süreç içerisinde fiziksel sorunlar yanında psikolojik sorunlara sebep olabilir. Hatta teknolojiye bağımlılıklar gelişebilir...Ve bu durumları yaşamayı hiç bir ebeveyn istemez.
Ailelerin öncelikle kendilerinin teknolojinin olumlu ve olumsuz yanlarını bilmesi önemlidir. Bilinçli aile, bilinçli rehber olacaktır.
Ailelerin teknoloji kullanımı konusunda yapması gerekenler; öncelikle teknolojinin fazla kullanımın çocuğa zarar vermesini bilerek getireceği sorunları önlemek için gerekli tedbirleri alması yerinde olur. Örneğin, bilgisayarın radyasyon önleyici ve göz sorunlarını engellemek için ekran koruyucular kullanılabilir. Ve elbette bilgisayar kullanma süresi önemlidir. Bilgisayar kullanımı öncesinde ve internette güvenlik konusunda çocuğa bilgi verilmesi önemlidir.

Ailelerin yapması gereken diğer konu, teknoloji kullanımında kuralların ailece içinde konulması ve çocuğun buna uyup uymadığını gözlemlemektir. Çünkü çocuklar sınırları aşmayı denerler, bu nedenle ailenin tutarlı olması önemlidir. Çocuk sınırları aştığında ki olabilir, bu durumda kuralları hatırlatmak ve erken uyarıları fark etmek gerekir ki düzenli ve dengeli teknoloji kullanılsın. Böylece durum ciddileşmeden çocukla iletişim ve ilişki kurulmuşta olur. Çünkü bazen insan hayatındaki sorunlardan uzaklaşmak, can sıkıntısını gidermek, bilişsel, sosyal, duygusal, cinsel vb gelişim ihtiyaçlarını karşılamak içinde teknolojiye düşkünlük yaşayabilir. Çocuğun yaşadığı bir durum varsa; konuşmak için iyi bir fırsattır.

Eğer teknolojik araçların kullanımı, çocuğun ve ailenin kontrollerinden çıktı ise sorun olmaya başlayacak, evde huzursuzluk ve sürekli bir gerginlik yaşanacaktır. Teknolojinin gereğinden fazla kullanımı, çocukların ve ergenlerin bireysel gelişimlerine zarar verdiğini her aile anlayabilir. Çocukların bilgisayar başında ne kadar zaman geçirdiğini gözlemlemekle yola çıkabilirsiniz. Çocuklar yorulsalar bile oyunu ya da bilgisayarı bırakmak istemezler, derslerine gereken önemi vermezler veya başarılarında düşme görülebilir, hobilerini ihmal etmeye başalayabilir, arkadaşlarıyla vakit geçirmemeye başlar,söz dinlememe ve karşı çıkma davranışları gösterirler, belirlenen kurala uyamazlar, uyku düzenleri bozulabilir, verdikleri sözü tutamazlar gibi davranışlar gelişmesi muhtemeldir. Tüm öncelik bilgisayar, tablet vb olmuştur.Bir nevi teknolojinin esiri olmuştur diyebiliriz.
Ciddi sıkıntı yaşamak istemeyen ailere tavsiye; gereğinden fazla teknolojiyle ilgilenen ve bu nedenle diğer insani temel ihtiyaçlarını erteleyen veya ihmal eden , teknoloji olmadığında stresli haller yaşayan ve yaşatan çocuklarınızla ilgilenin ve bu durumda bir uzman yardımı almayı ihmal etmeyin.

Ailelerin teknoloji dışında çocuklarına bol bol sanat ve spor aktivitesi yapmasına fırsat verecek imkanlar sunması önemlidir. Ve tabi ki oyun oynamak için de uygun sosyal ortamları yaratabilmek gerekir. Çocuklara mutlu olacakları farklı ilgi ve hobileri yaşamalarını sağlamak, hayatta dengeli kalabilmeleri için önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Evet sevgili takipçilerimiz, düşünüyorum ki bu yazı bütün anne ve babalara yaralı bilgiler sundu ve çocuklarımızın internet ve teknoloji ile iletişimi noktasında neler yapmamız konusunda sizlerden farkındalık yarattı. Bu güzel ve bilgilendirici yazı için sevgili Fatma Lap'a teşekkür ederim.Yeni konularla görüşmek üzere.....
Comments