Dans Eğitmeni Osman Cengiz ile Hayatı ve Tutkunun Dansı Tango Üzerine Söyleşimiz
- arzununrenklidunyasi
- 27 Ağu 2015
- 3 dakikada okunur
Sevgili okuyucularım, bugün de sizinle bambaşka bir alanda uzmanlaşmış bir konuğuma yaptığım söyleşimi paylaşacağım. Çoğumuz müzik dinlemekten hoşlanır ve müziğin edasıyla beaber hoş bir dansa hayır demeyiz. Hareketli bir müzk duyduğumuzda ritme uyar dans ederiz. Ama romantik bir müzik duyduğumuzda ise dans etmek ritme uymak o kadar da kolay olmaz, bir eğitim ve alşkanlık gerektirir. Romantizim ve tutku aklımıza geldiğinde bu duyguları en iyi anlatan dans herhalde Tango'dur. İşte bugün de sizlerle Tango alanıda başarıları olan uzman dans eğitmeni Osman Cengiz ile hayatı ve Tango üzerine olan söyleşimizi paylaşıyoruz:

Dans’a nasıl başladın? Nasıl bir tutku haline geldi senin için?
Dans’a 16 yaşımda başladım.O zaman Türkiye şartlarında dansa tutunmak zordu. İçimdeki dans aşkı çok büyüktü. Sıkıca sarıldım ve yoğun çalışarak kısa sürede profesyonel ortamda yerimi aldım.Ağabeyim ile birlikte kurduğumuz dans okulu sayesinde yıllarca ülkenin çeşitli illerinde sahne aldım.Ardından TV,sinema derken ismim git gide duyuldu.1996 yılında Arjantin Tango ile tanışarak dans hayatım şekil değiştirdi.Tango bir tutkuya dönüştü.Değerli Arjantin eğitmenleri ile çalışıp kendimi bu yönde de geliştirmeye başladım.2004 yılında Arjantin Buenos Aires kentinde düzenlenen bir yarışmada 1.olup bu unvan ile Türkiye’de sayılı eğitmenler arasında yerimi aldım.
Sizlere Dans eğitmeni mi yoksa Tango eğitmeni mi demek daha doğru olur? Biliyoruz ki 2004 de Arjantin Dans Yarışmasında Birinciliğiniz var ? Bu anıdan biraz bahseder misiniz?
Aslında Dans eğitmeni demek daha doğru olur.Türkiye de dansın gelişmesinde etkin rol aldım.Büyük mücadele verdim.Şimdi ağırlıklı Tango dersleri veriyorum.Tabii ki 1. Olmam büyük etki yarattı.İsmim hızla yayıldı.Tamamen tesadüf oldu.Aklımda yokken kendimi yarışma da buldum.Amacım sadece yarışmaktı bir hedef koymamıştım. Sonuçlar açıklanınca çok sevinmiştim. Hayatımın en mutlu günlerinden biriydi. Bir festival yarışmasıydı ve çeşitli ülkelerden katılımcı yarışmacılar vardı. Uzun yıllar edinmiş olduğum Sahne deneyimim ile pisti profesyonelce kullanmam sanırım beni birinciliğe taşıdı.

Genelde eşler aynı işlerde beraber çalışmak istemezler? Bu durum erkek veya kadın tarafından hoş gözükmüyor. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?
Ben eşimle yıllardır birlikte çalışıyorum. O da benim gibi dansçı ve dans eğitmeni. Kolay olduğunu söylemem ama içimizdeki dans sevdası olsa gerek tüm zorlukları birlikte aşmaya yardımcı oluyor. Aslında avantajlı tarafları çok, eş olmamız karşı tarafa güven veriyor. Birbirimizi tamamlıyoruz.
Dans eğitmenliği dışında oyunculuk deneyiminiz de var galiba. Biraz anlatır mısın?
Dans da ki başarım ve azmim ile ismim hızla yayılınca oyunculuk teklifleri almaya başlamıştım. Çok farklı bir dünya değil kolay adapte olmuştum. O dönemler de ünlülerle sahne alıyordum. Sahne gösterileri sayesinde Film yapımcıların dikkatini çekmiş olmalıyım. Fotoroman,sinema filmleri,TV dizileri derken dansçılığım eşliğinde uzun yıllar devam etti.Artık daha seçiciyim teklifler oluyor fakat projeler beni tatmin etmeyince kabul etmiyorum.

Tango aşkın dansı denir hep. Bu konuda biraz bilgi verebilir misin?
Öyle denir de aşktan öte tutkudur. Danstan da öte bir şey aslında hayatın tüm duygularını içinde barındıran bir iletişim şeklidir.Öğrendikçe geliştirmek istersiniz.Bitmek bilmeyen bir merak ile sarılırsınız.Her şeyi unutur sadece o anı yaşarsınız.Başka çok başka bir şeydir.Anlatılması gerçekten kolay değil yaşadıkça anlarsınız.
Dans için aynı zamanda vücudumuzu forma sokan bir spor diyebilir miyiz?
Diyebiliriz ama tek başına dans ile olmaz. Doğru beslenme ve antrenmanlar şart. Dans duruş bozukluğu üzerinde büyük etkendir.Dans ile bedeniniz daha doğru bir duruş şekli alır. Kardiyovasküler olduğu söyleniyor. Tabii düzenli yapılması şart.

İnsanlar mutlu oldukları ya da tam tersi üzgün oldukları zaman müzik dinleyerek huzur bulmaya çalışır. Dans için de aynı şeyleri söyleyebilir miyiz?
Gayet tabii dans terapidir. Psikiyatristler özellikle tavsiye eder. Dans eden beden huzur bulur. Dans süreci içerisinde başka bir şey düşünmezsiniz bu süreçte hem beden hareket eder hem de beyin dinlenme fırsatı bulur.Meditasyon gibidir rahatlatır.
Dans etmek konusunda nasıl teşvik edebilcek bir davette bulunabilirsin? Dans bedene ve ruha iyi gelir mi? Bu konuda neler düşünüyorsun?
Dans eden beden mutlu olur buda ruhun ihtiyacıdır. Kaslar hareket eder,müzik eşlik eder beyin dinlenir.Beden yorulsa da salgıladığınız melatonin sayesinde yüzünüz de gülücükler yer alır.Sadece müziğe odaklanırsınız,ritme uyum sağlayan kalbiniz sayesinde hayata bakış açınız değişir ve daha olumlu olursunuz. Monoton hayatınızdan çıkıp dans ortamlarına girmenize sebep olur. Sosyalleşmek için en güzel yol budur.
Dans geceleri demişken bu gecelere katılmak için ne kadar süre eğitim almak gerekir?
Bu çok sık karşılaştığımız bir soru doğrusu cevaplandırması da en zor olanıdır. Biraz kişinin azmi ve isteği ile ilgilidir. Zaman ayırmak gerekir. Eğitmenin önerdiği yolda ilerlemek için disiplinli ve kendi bedenine karşı sabırlı olmak gerekir. Ne kadar emek verirseniz o kadar çok hedefe yaklaşırsınız. Zaten dans etmeye başlayınca kişi bu süreci kendi görmeye başlar.

Evet sevgili okuyucularım, düşünüyorum ki Sevgili Osman Bey ile yaptığımız bu söyleşi dans alanında aklınıza gelebilcek sorulara yanıtlar içeriyor. Bu söyleşi için Osman Bey'e teşekkür ederiz. Başta da bahsettiğim gibi Tango veya en genel haliyle dans duyguları ifade etmenin en estetik yollarından biri ve bu alanda kendini kanıtlamış bir kişinin görüşleri ,eğer sizlerin dans edip edememe konusunda bir önyargınız ve çekinceniz varsa, sizlere bir teşvik oluşturacağını düşünüyorum.
Martha Graham'ın dediği gibi:
Bütün ağırlığınızı taşıyan, nispeten küçük olan o ayağın sihrini bir düşünün. Gerçek bir mucize, ve dans…bu mucizenin kutlamasıdır.
Sizlerle yine farklı alanlardan uzman konuklarla birlikte olacağım. Görüşmek üzere. Hoşçakalın...
Comments